🌐 Language
X

Radionica u Olovu

Objavljeno Dec 11, 2015

„Uključivanje mladih ljudi u javni život na lokalnom nivou u BiH“ je obrazovni projekat koji ima za cilj povećati učešće mladih u javnom životu na lokalnom nivou i doprinijeti funkcionalnosti lokalne vlasti u Bosni i Hercegovini na temelju aktivnog učešća mladih građana. Potrebno je da mladi nauče kako oni mogu napraviti promjene i da postanu zainteresovani za dešavanja u javnom životu na lokalnom nivou.

Ovaj projekat se odvija kroz atraktivni oblik simulacije sjednice općinskih vijeća kombiniran sa praktičnim primjerima gdje učenici u timovima pripremaju strategije na nivou općina, rade u saradnji sa stvarnim predstavnicima svoje zajednice i na interaktivan način uče kako riješiti probleme u zajednici.

Implementacija ovog projekta se odvija u 16 srednjih škola Bosne i Hercegovine, a ovo su utisci profesora, učenika i predstavnika lokalnih vlasti sa održanih radionica:

Vijećnik u općinskom vijeću Olovo, mr.sci. Miralem Mehanović, dipl.ing.:

"Današnja radionica sa mladima pokazuje da su mladi veoma zainteresovani za učešće u aktivnom društveno-političkom životu lokalne zajednice sa puno zdravih ideja, uvodeći nove odnose spram realnih društvenih problema".

Učenici:

"Mislim da je ovaj trening puno pomogao i da se ovo treba više puta ponoviti. Super stvar" Faris Memić

"Trening napuštamo sa velikim iskustvom i znanjem, te se nadamo da ćemo stečeno iskustvo iskoristiti u svakodnevnom životu." Sirćo Muhamed

"Što se tiče radionice bilo nam je prelijepo, stekli smo nova iskustva koja ćemo nadamo se moći iskoristiti u daljem životu. Imali smo priliku da budemo u ulozi općinskog vijeća i simulacija je bila zanimljiva." Bjelić Irma i Vršća Melisa

Slike