🌐 Language
X

Unaprjeđenje uslova za lično i samostalno glasanje građana sa invaliditetom

Objavljeno Aug 13, 2016

Udruženje izbornih zvaničnika u Bosni i Hercegovini (UIZBiH) implementiralo je projekat "Unapređenje uslova za lično i samostalno glasanje građana sa invaliditetom” u periodu mart 2012. godine - novembar 2013. godine zahvaljujući sredstvima USAID-a.

Cilj projekta bio je da se pomogne građanima BiH sa invaliditetom tako što će se olakšati njihovo učešće u izbornom procesu. Ovaj projekat je implementiran u partnerstvu sa Centralnom izbornom komisijom BiH, Udruženjem za slijepa i slabovidna lica Kantona Sarajevo, Vijećem organizacija osoba sa invaliditetom Federacije BiH i Koordinacionim odborom invalida Republike Srpske, te "Everyone Counts" američkom agencijom za modernizaciju izbora, kako bi se shvatili problemi i izazovi sa kojima se suočava ova grupa glasača.

Tokom projekata testirane su tradicionalne i tehnološke metode za bolji pristup glasačkom procesu, predstavljen pilot kompjuterskog programa i uređaja koji bi omogućili osobama sa invaliditetom da u potpunosti koriste i i uživaju izborno pravo. 2972 osobe sa invaliditetom su testirale predloženu opremu i izjavile kako je ovakav način lakši za njih ali i dostojanstveniji i u potpunosti im omogućuje uživanje izbornog prava a narčito pravo na privatnost. Jedan od rezultata projekta su i kreirane preporuke za uspostavljanje politike i procedure koje će osobama sa invaliditetom omogućiti da glasaju samostalno i u privatnosti, koje su predate Parlamentu BiH na razmatranje.

Za detaljnije informacije možete posjetiti UIZBiH internet stranicu www.aeobih.com, ili kontaktirati Zvjezdanu Dragović, izvršnu direktoricu na e-mail zvjezdanad@aeobih.com.ba.