🌐 Language
X

Učiti i znati - znači postojati

Objavljeno Aug 05, 2016

Udruženje izbornih zvaničnika u Bosni i Hercegovini (UIZBiH), je u periodu februar - oktobar 2008. godine implementiralo projekat pod nazivom „Učiti i znati – znači postojati“ u saradnji sa 20 srednjih škola širom BiH zahvaljujući sredstvima National Endowment for Democracy (NED), SAD.

Svrha projekta bila je da mladi koji napune 18 godina i steknu biračko pravo budu svjesni da od njih zavisi dinamika i vrsta promjena koje se dešavaju u BiH. U projektu je učestvovalo po četiri učenika (dva učenika i dvije učenice) trećeg razreda iz deset srednjih škola iz deset općina iz RS (Pale, Foča, Srebrenica, Milići, Prijedor, Prnjavor, Istočno Sarajevo, Nevesinje, Bileća, Bijeljina) i deset općina iz FBIH (Goražde, Ilijaš, Konjic, Žepče, Kakanj, Živinice, Srebrenik, Mostar, Stolac, Travnik). Za ukupno 80 učenika i 20 profesora demokratije ili pedagoga škola organizovana su 4-dnevna predavanja u dva ciklusa na slijedeće teme: Politički sistem BiH, Izbori u BiH, Ljudska prava i slobode, Demokratizacija odnosa u školi/ Jačanje kapaciteta učeničkih savjeta/ vijeća u školi, Približavanje Evropskoj Uniji, Srednjoročna strategija – borba protiv siromaštva i milenijumski ciljevi, Ravnopravnost polova, značaj Zakona o slobodi pristupa informacijama. Osim toga za učenike su organizirane posjete svim nivoima vlasti (jednoj od sarajevskih općina, kantonu Sarajevo, Parlamentu Federacije BiH i Parlamentu BiH), a sve u cilju boljeg razumijevanja nivoa vlasti u BiH i njihovog funkcionisanja. Boravak u Sarajevu bi obuhvatio i turističko razgledanje grada.

Za detaljnije informacije možete posjetiti UIZBiH internet stranicu www.aeobih.com, ili kontaktirati Zvjezdanu Dragović, izvršnu direktoricu na e-mail zvjezdanad@aeobih.com.ba.