🌐 Language
X

Povećanje učešća građana sa invaliditetom na izborima kroz poboljšanje zakonskih akata i pristupa biračkim mjestima

Objavljeno Aug 09, 2016

Projekat “Povećanje učešća građana sa invaliditetom na izborima kroz poboljšanje zakonskih akata i pristupa biračkim mjestima”, je implementiralo Udruženje izbornih zvaničnika u BiH (UIZBiH) u saradnji sa Vijećem organizacija osoba sa invaliditetom Federacije BiH, Koordinacionim odborom invalida Republike Srpske, Koalicijom organizacija osoba sa invaliditetom kantona Sarajevo, Centralnom izbornom komisijom BiH (CIK BiH), i Fondacijom Global Kontakt (FGK).

Opći cilj projekta bio je stvaranje uslova za povećanje učešća građana sa invaliditetom u izbornom procesu kroz detaljnu procjenu glasačkih procedura i praksi za osobe sa invaliditetom i definisanje preporuka za izmjene zakonskih i podzakonskih akata, analizu pristupačnosti biračkih mjesta osobama sa invaliditetom i kreiranje preporuka za njihovo poboljšanje; unapređenje pravilnika o glasanju osoba sa invaliditetom i kriterija za selekciju biračkih mjesta na osnovu kriterija pristupačnosti za osobe sa invaliditetom. Projekat se implementirao u periodu april - novembar 2010. godine zahvaljujući sredstvima Centara Civilnih Inicijativa u Bosni i Hercegovini.

Tokom projekta napravljena je analiza pristupaćnosti 185 biračkih mjesta za osobe sa invaliditetom u 5 općina BiH (Stolac, Trebinje, Fojnica, Živinice i Mrkonjić Grad), na osnovu koje je napisan izvještaj i kreirane preporuke za poboljšanje pristupačnosti biračkih mjesta osobama sa invaliditetom. Preporuke su dostavljene Centralnoj izbornoj komisiji u BiH, nakon kojih je CIK BiH donio odluku sa uputstvom općinskim izbornim komisijama o obaveznom omogučavanju pristupa osobama sa invaliditetom.

Za detaljnije informacije možete posjetiti UIZBiH internet stranicu www.aeobih.com, ili kontaktirati Zvjezdanu Dragović, izvršnu direktoricu na e-mail zvjezdanad@aeobih.com.ba.