🌐 Language
X

Participativno budžetiranje - Bosna i Hercegovina

Objavljeno Dec 30, 2019

„Participativno budžetiranje – mogućnost efektivnog angažovanja građana“ Period implementacije: 01. januara 2017. godine do 31. decembra 2019. godine Donator: Ministarstvo vanjskih poslova Češke Republike

UIZBIH implementirao je projekat pod nazivom „Učesničko budžetiranje – mogućnost efektivnog angažovanja građana“ od 01. januara 2017. godine do 31. decembra 2018. godine, u partnerstvu sa češkom organizacijom AGORA, zahvaljujući sredstvima Ministarstva za inostrane poslove Češke Republike. „Učesničko budžetiranje – mogućnost efektivnog angažovanja građana“ je projekat koji ima za cilj da stvori povoljno okruženje za aktivno sudjelovanje i uzajamnu saradnju građana, političkih predstavnika i državnih službenika. Opći cilj projekta je doprinijeti funkcionalnijoj vlasti na lokalnom nivou u Bosni i Hercegovini na temelju učešća građana. Važan faktor za spremnost i motiviranost za učešće u javnom životu zajednice građana je da im se da mogućnosti da učestvuju u procesu donošenja odluka. Naš cilj je uključiti građane u procesima odlučivanja na lokalnoj razini u tri odabrane općine. Mi ćemo koristiti participativnog budžetiranja (PB) kao vrlo koristan pristup koji preporuča Svjetska banka i Ujedinjeni narodi koji "može poboljšati transparentnost rada općine i poticati učešće građana. Kroz ovaj proces građani mogu ponuditi svoje ideje i projekte što smatraju korisnim za zajednicu i misle da bi trebao biti podržano kroz budžet općine. Kroz niz aktivnosti koje uključuju radionice i javne skupove građani će imati mogućnost da biraju prijedloge za podršku. Time se "jača dijalog između javnosti i lokalnih vlasti, a time potiče ozračje međusobnog povjerenja i socijalnog mira" [UN].

Implementacija ovog projekta se odvijala u 6 općine/opštine u BiH: Breza, Istočna Ilidža, Kiseljak, Kreševo, Trnovo RS i Vareš.

Tokom 2018. godine u općini Breza izgrađeno je novo dječije igralište, postavljena rampa na prilazu školama, postavljene su preklopne klupe, te izgrađeno izletište iznad sela Izbod. U općini Istočna Ilidža dvorište ispred osnovne škole “Jovan Dučić” je asfaltirano, te postavljena javna rasvjeta na pješačkoj stazi kod O.Š. P.P. Njegoš. Na teritoriji općine Kreševo je proširen most u polju kod skretanja sa regionalnog puta Resnik Volujak, te postavljene ograde na grobljima Kosina i Troska. Do kraja 2019. godine u Brezi je postavljena rasvjeta u školskom dvorištu OŠ“Safvet-beg Bašagić“, nabavljen ogrijev za korisnike stalne novčane pomoći, postavljanja rasvjeta na igralištu i odmaralištu Vinca – Izbod, izgrađen sportski terena za košarku/basket- Kamenice i postavljen Fitness park na otvorenom.

U Kiseljaku je izgrađeno igralište za djecu u naselju Gomionica, opremljen kabinet za strukovnu nastavu u strukovnoj školi u Kiseljaku, nabavljeni i postavljeni učenički ormarići za O.Š. "Kiseljak", te postavljene informativne table o pticama koje obitavaju u parku u Kiseljaku.

U Trnovu RS organizovana je radionica o uključivanju djece sa posebnim potrebama i sanirane prostorije na fudbalskom stadionu. U Varešu su implementirana 3 projekta i to sanacija nogometnog stadiona-dreniranje i odvodnja, renoviranje toaletnog prostora u vrtiću, i sanacija pješačkog AB mosta, Građani ovih općina su prvi put imali priliku da aktivno učestvuju u procesu donošenja odluka o budžetu predlaganjem i promoviranjem svojih ideja i glasanjem za projekte u vrijednosti od 147.206 KM koji su se implementirali do kraja 2019.godine za dobrobit što većeg broja građana.