🌐 Language
X

Odgovorna vlast u BiH

Objavljeno Oct 31, 2006

Udruženje izbornih zvaničnika u Bosni i Hercegovini (UIZBiH) je implementiralo projekat „Odgovorna vlast u Bosni i Hercegovini“ u periodu od 1. novembra, 2006 do 31. decembra, 2007. Glavni cilj ovog projekta bio je da se promovira odgovornost izabranih zvaničnika, nositelja izvršne vlasti, savjetnika i njihove odgovornosti da služe javnosti ispred svojih privatnih interesa. Ovaj projekat je takođe doprinijeo podizanju generalne svijesti građan i predstavnic medija da bolje koriste svoja prava i obaveze.

Ostvarivanje ovog cilja je ispunjeno kroz:

  1. Edukaciju izabranih zvaničnika nakon općih izbora u BiH u oktobru 2006. godine o najvažnijim odredbama zakona o sukobu interesa u cilju podizanja svijesti o značaju poštivanja osnovnih etičkih principa u izvršavanju javne vlasti;
  2. Promoviranjem osnovnih principa i implikacija Zakona o sukobu interesa i Zakona o slobodi pristupa informacijama provodeći edukacione programe za relevantne predstavnike medija i NVO-a;
  3. Poboljšavanjem nivoa komunikacije između predstavnika medija i izbornih zvaničnika.

Tokom jednogodišnje implementacije projekta, UIZBiH je održao 26 treninga, okruglih stolova i sastanaka za 555 zvaničnika izabranih na Općim izborima 01. oktobra, 2006. godine, predstavnika NVO i medija.

Ovaj projekat se implementirao zahvaljujući sredstvima Britanske ambasade.

Za detaljnije informacije možete posjetiti UIZBiH web stranicu www.aeobih.com ili kontaktirati Zvjezdanu Dragović, izvršnu direktoricu na e-mail: zvjezdanad@aeobih.com.ba.