🌐 Language
X

Jačanje timskog rada i debatnih vještina mladih ljudi

Objavljeno Aug 15, 2016

Udruženje izbornih zvaničnika u Bosni i Hercegovini (UIZBiH) u partnerstvu sa Češkom nevladinom organizacijom Agora CE implementiralo je projekat "Jačanje timskog rada i debatnih vještina mladih ljudi” u periodu februar 2013. godine - januar 2014. godine u saradnji sa 16 srednjih škola Bosne i Hercegovine. Ovaj projekat se implementirao zahvaljujući sredstvima National Endowment for Democracy (NED), SAD.

Cilj projekta bio je da se aktivira kritičko razmišljanje kod mladih ljudi u BiH i da se povećaju njihovi interesi u javnom životu te ojača međusobno razumijevanje i tolerancija među mladim generacijama različitih nacionalnih grupa u BiH. Na ovaj način, mladi su motivisani da postanu aktivni učesnici u javnom životu.

Projekat je bio baziran na provjerenim metodologijama edukativnog programa Agora CE. I sastojao se iz dva glavna dijela. Prvi dio uključivao je edukativne radionice iz komunikacijskih vještina za učenike srednjih škola, a drugi dio takmičenje u debatiranju gdje su učenici mogli da primijene naučeno. Debate su se fokusirale na aktuelne i interesantne teme iz socijalnog i političkog života, i bazirane su na zagovaranju određenih uloga što je omogućilo učenicima da napuste dotadašnje ponašanje i predrasude.

U implementaciji projekta učestvovalo je 574 učenika iz 16 srednih škola Bosne i Hercegovine koji su educirani o pozitivnom i analitičkom pristupu problemu, kako da komuniciraju i izraze svoje mišljenje, i kako da izaberu i koriste argumente. Tokom debatiranja student su morali da se baziraju na cijelu Bosnu i Hercegovinu, a ne samo na jedan entitet ili jednu nacionalnost. Ovo nam je pružilo nadu da u budućnosti BiH će biti sve manje i manje podijeljena na entitete ili nacionalnost.

Za detaljnije informacije možete posjetiti UIZBiH internet stranicu www.aeobih.com, ili kontaktirati Zvjezdanu Dragović, izvršnu direktoricu na e-mail zvjezdanad@aeobih.com.ba.