🌐 Language
X

Izborni zakon i zakon o sukobu interesa - iskustva i praksa u regiji

Objavljeno Aug 04, 2016

Udruženje izbornih službenika u Bosni i Hercegovini (UISBiH), u partnerstvu sa Centrom za slobodne izbore i demokratiju iz Srbije, i GONG-om iz Hrvatske, je implementiralo projekat pod nazivom “Izborni zakon i zakon o sukobu interesa – iskustva i praksa u regiji“ u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji u periodu novembar 2007. – oktobar 2008. godine.

Ovaj projekat imao je za cilj jačanje regionalne saradnje i razmjene iskustava između Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, adresiranjem izbornih zakona i pitanja konflikta interesa u BiH, Srbiji i Hrvatskoj. Tokom projekta su se organizovala tri regionalna sastanka, kojima su prisustvovali predstavnici državnih institucija koji se bave izbornim zakonima i pitanjima konflikta interesa, kao i predstavnici nevladinih organizacija zemalja učesnica.

Bazirani na naučenim lekcijama, razmjeni iskustava, ovi sastanci su pružili relevantne informacije nevladinom i vladinom sektoru, šta je potrebno poboljšati u njihovim zemljama. Bazirano na rezultatima sastanaka, cilj ovog projekta bio je da se iniciraju pozitivne promjene u regionu. Na ovaj način, uspostavila se i stalna saradnja između državnih institucija i institucija u regionu, te mreža nevladinih organizacija, koje aktivno rade na ovom polju. Finalni dokument, koji je obuhvatio zaključke i preporuke sa sva tri sastanka je biti kreiran od strane tri NVO-a, (CeSID, GONG i UISBiH), i dostavljen relevantnim institucijama u sve tri države (parlamentima, izbornim komisijama, komitetima za sukob interesa, itd.).

Ovaj projekat se implementirao zahvaljujući podršci Fonda otvoreno društvo Bosna i Hercegovina.

Za detaljnije informacije možete posjetiti UISBiH internet stranicu www.aeobih.com, ili kontaktirati Zvjezdanu Dragović, izvršnu direktoricu na e-mail zvjezdanad@aeobih.com.ba