🌐 Language
X

Edukacija i mobilizacija glasača

Objavljeno Aug 06, 2016

Udruženje izbornih zvaničnika u Bosni i Hercegovini (UIZBiH) je implementiralo projekat “Edukacija i mobilizacija glasača” u period juni - novembar 2008. Godine.

Glavni ciljevi projekta bili su:

  • Povećanje broja registrovanih birača i izlaska na izbore (sa posebnim fokusom na raseljena lica i stanovnike Srebrenice tokom 1991. godine) tokom lokalnih izbora 2008. godine.
  • To increase the capacity of the Central Election Commission (CEC) to address the challenges of active voter registration.

Aktivnosti projekta (intenzivna medijska kampanja) su bile posebno fokusirane na raseljena lica I stanovnike Srebrenice tokom 1991. godinne, jer su oni bili najneaktivniji na prethodnim izborima. Tokom projekta 125 Srebreničana su bili angažovani na informisanju njihovih sugrađana o procesu registracije. Takođe predstavnici 113 općinskih izbornih komisija su educirani o načinima registracije i glasanja birača iz Srebrenice. Ukupno je kreirano I podjeljeno 15,000 letaka glasačima iz Srebrenice u sljedečim gradovima: Srebrenica, Tuzla, Vogošća, Lukavac, Banovići, Živinice, Ilijaš, Kladanj, Kalesija, Srebrenik, Gradačac, Gračanica, Ilidža, Zavidovići, Bratunac. SMS Centar je uspostavljen gdje su se glasači mogli informisati o adresi svog biračkog mjesta. 341,500 letaka sa informacijama o SMS centru je podjeljeno građanima BiH kao i 600.000 motivacijskih pisama koji su podijeljeni organizacijama civilnog društva u BiH i građanima BiH kroz dnevne novine

Ovaj projekat je implementiran zahvaljujući sredstvima OSCE misija u BiH.

Za detaljnije informacije možete posjetiti UIZBiH web stranicu www.aeobih.com ili kontaktirati Zvjezdanu Dragović, izvršnu direktoricu na e-mail: zvjezdanad@aeobih.com.ba.